Provinskonvent i Linköping 2024

Den 18-19 oktober höll Missionsprovinsen konvent i Linköping. Värdar för arrangemanget stod Linköpingsförsamlingen Heliga Korset, en av Missionsprovinsens yngre (men inte yngsta!) gudstjänstgemenskaper. Vi i församlingen fick den stora glädjen att välkomna delegater och andra besökare som strömmade in i kyrkolokalen på Sankt Larsgatan i centrala Linköping under fredagseftermiddagen. Glada återseenden varvades med nya bekantskaper. Mitt ibland oss var Herren Jesus i vars namn vi samlades.

Förhandlingarna inleddes under fredagskvällen och pågick fram till klockan 21. Vid förra Provinskonventet gavs konsistoriet i uppdrag att utreda möjligheten att införa en ordning för biträdande präster, med syfte att avhjälpa den prästbrist som råder i provinsen. Konsistoriet avrådde från att införa en sådan ordning med hänvisning till prästämbetets enhet. Samtidigt är det angeläget att i församlingarna uppmuntra män att pröva en eventuell prästkallelse. Dispens kan ges vad gäller formell utbildning, medan personlig lämplighet är avgörande.

Den ekonomiska situation i provinsen ser ljus ut tack vare två större gåvor som inkommit under året. Andreas Karlgren yrkade på att konventet skulle uttrycka ett särskilt tack till kassör Nils Töyrä för hans insats under året, vilket konventet också gjorde med acklamation och applåd. Fredagens förhandlingar avslutades med att Missionsrådets ledamöter beviljades ansvarsfrihet, samt att medlemsavgiften för provinsens församlingar och koinonior skulle lämnas oförändrad på 6 000 kronor per år.

Kvällen avrundades med aftonbön ledd av Heliga korsets tillförordnade kyrkoherde Simeon Appell. Söndagens tema Samhällsansvar färgade förkunnelsen och hela konventet sjöng med unison stämma ”Bevara, Gud, vårt fosterland”. Vid 22-tiden bröt konventet upp för nattsömn.

Den som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna! Dessa ord ur Uppenbarelseboken återkom biskop Bengt Ådahl till gång efter gång under lördagens morgonmässa; en högstämd tillställning där vi fick samlas kring Ord och sakrament. Den vackra ståpsalmen nr 15, Halleluja! Sjung om Jesus, ekade mellan bänkarna i kyrksalen.

Klockan kvart över tio återupptogs förhandlingarna. Först ut på agendan var frågan om kyrkogemenskap med Evangelisk-lutherska bekännelsekyrkan (ELBK). Biskop Bengt redogjorde för det närmande som har skett mellan provinsförsamlingen S:t Matteus i Helsingborg och ELBK-församlingen S:t Johannes i Yxenhult de senare åren. Detta närmande på lokal nivå har lett fram till samtal mellan kyrkoledare för de två sammanhangen, där man har kunnat konstatera att inga hinder föreligger för kyrkogemenskap. Konventet gav med acklamation sitt bifall till att biskop Bengt kunde gå vidare i processen, och bekräfta full kyrkogemenskap med Evangelisk-lutherska bekännelsekyrkan.

Klockan 12 bröt konventet för lunch på Scandic hotell, beläget längre ner på Sankt Larsgatan.

Vi återsamlades klockan halv två för att lyssna på ett föredrag av Kjell O. Lejon, professor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet. Föredraget hade temat Korstågsretorik då och nu – att korrigera historiebruket, och behandlade den starka tendens till anakronism, som såväl muslimska ideologer som den akademiska vänstern, gör sig skyldig till när de kopplar samman korstågen i det heliga landet under högmedeltiden med senare erfarenheter av kolonialism och postkolonialism. Det första korståget hade föregåtts av 450 år av muslimsk militär expansion i tidigare kristna områden, och den kristna responsen var i jämförelse sen och relativt begränsad i sin omfattning.

Efter föredraget återupptogs förhandlingarna. Först ut på agendan var diakonatets ställning i provinsen. Efter ett uttalande av läronämnden hade Missionsrådet beslutat att inkomma med en proposition med förslag om ändring av Provinsordningen. Förändringarna bestod bland annat i att diakonen eller diakonissans tjänst i fortsättningen skulle fastställas av Konsistoriet. Som svar på propositionen delgavs en följdmotion från Gunnar Persson, ordförande för S:t Sigfrids trosgemenskap, som yrkade på avslag för ändringen av Provinsordningen, samt ett önskemål om en fördjupad utredning av diakonatets ställning i Missionsprovinsen. Provinskonventet beslutade att godkänna Missionsrådets förändringsförslag, men också att bejaka Gunnar Perssons förslag på en fördjupande utredning av diakonatets ställning i provinsen

Utifrån en motion från biskop emeritus Roland Gustafsson diskuterades även framtiden för Israelmissionen. Roland hade lagt fram tre möjliga vägar framåt där ett av alternativen var att överlämna ansvaret till någon extern aktör, eftersom projektet är allt för stort för Missionsprovinsen att driva på egen hand. I nuläget finns dock ingen extern aktör som varken vill eller är intresserad av att driva projektet vidare. Däremot finns inte minst LCMS i USA som är villiga att stödja projektet ekonomiskt. Provinskonventet beslutade med knappt 3/4 majoritet, efter omröstning, att fortsätta på inslagen väg, och låta arbetet fortskrida under Missionsbiskopens och Missionsrådets ledning.

Prick 16:30 avslutades mötet och vi skiljdes åt för den här gången. Var och en for hem till sina respektive hemförsamlingar, för att där fortsätta arbetet med att bygga Kristi kyrka i Sverige.

Av: Adam Johansson, ordf Heliga Korsets församling |  Foton: Henrik Vestergård

Provinssekreteraren tar också upp konventet i sin text ”Provinssekreteraren har ordet – november 2024

Kontakta oss

Kansli: info@missionsprovinsen.se
Bengt Ådahl, missionsbiskopbiskop@missionsprovinsen.se
David Appell, stiftsproststiftsprost@missionsprovinsen.se
Jakob Okkels, provinssekreterareprovinssekreterare@missionsprovinsen.se

Mer info på kontaktsidan

Ge en gåva

Swish 123 445 32 21
PG 11 36 63-9
BG 5210-8131

Mer info under Stöd oss

Våra församlingar

Våra församlingar finns utspridda i Sverige. De är i varierande storlek och sammansättning. Gemensamt för dem att Guds Ord står i centrum, och sakramenten förvaltas.

Läs mer

 

© Missionsprovinsen | Skapad av Vestergård Webb & Design